Naar inhoud

De kunst van het tortilla maken

“JE MOET IN JEZELF GELOVEN EN JE CONCENTREREN. HET KOMT GOED, MAAR HET VRAAGT VEEL DOORZETTINGSVERMOGEN EN VEEL PASSIE.”

Daniel kwam in 2005 naar België na zijn studies elektronica. In Brussel begon hij zijn professionele carrière als hulp in verschillende restaurants tijdens zijn studiejaren, waar hij zijn passie voor koken ontdekte. Zijn carrière kreeg vorm toen hij de kans kreeg om samen te werken
met sterrenchefs uit de hoofdstad, die hem de kunst van het koken bijbrachten. Tijdens een reis naar Mexico werd Daniel verliefd op de traditionele maïstortilla. Dankzij een gastgezin leerde hij een eeuwenoud recept, dat van generatie op generatie werd doorgegeven sinds
de tijd van de Maya’s. Bij zijn terugkeer in België wilde hij deze unieke traditie en techniek bekend maken. Met de steun van microstart kon hij deze passie omzetten in een eigen zaak. Zijn tortillas, zorgvuldig bereid met een drie-staps kookproces, onderscheiden zich door hun smaak
en kwaliteit. Zoals hij zelf zegt: ‘Het is meer dan een stijl, het is een kunst.’ Met behulp van een gespecialiseerd apparaat slaagt hij erin een textuur en smaak te creëren die doen denken aan de echte Mexicaanse tortillas. Daniel’s ondernemerschapstraject was niet gemakkelijk. Hij stuitte op veel obstakels, vooral op het gebied van financiering. ‘Het is goed om te dromen, maar je moet realistisch zijn,’ zegt hij, terwijl hij zich zijn eerste stappen bij de banken herinnert, die weigerden hem te helpen vanwege het gebrek aan waarborgen en een ondernemersgeschiedenis in België. Het was uiteindelijk dankzij microstart dat hij de noodzakelijke financiële steun kreeg om zijn project te lanceren. Naast de financiering waren administratieve barrières en toegang tot informatie aanzienlijke uitdagingen. ‘Als je niet in België bent geboren, is het moeilijk om de juiste informatie te vinden om te starten. De wetten, procedures... alles is ingewikkeld als je het systeem niet kent.’ Toch gaf Daniel nooit op: ‘Je moet in jezelf geloven en je concentreren. De middelen komen, maar het vergt veel doorzettingsvermogen en passie.’
Vandaag levert Daniel zijn producten aan verschillende Latijns-Amerikaanse restaurants en winkels in België. Zijn parcours toont aan dat het mogelijk is om een droom waar te maken, zelfs met aanzienlijke obstakels. Door een traditionele knowhow te delen, heeft hij zijn zaak gecreëerd
en zelfs meer dan dat: het is de overdracht van een cultuur en een passie, terwijl hij de weg opent voor andere migranten die ook hun dromen willen realiseren.

Terug naar het begin van de pagina